نظام سیاسی آلمان
جمهوری فدرال آلمان BRD: Bundesrepublik Deutschland یک کشور فدرال Bundesstaat است و به سبب سیستم حکومتی آلمان، این کشور از 16 ایالت تشکیل شده است، این ایالات تنها یک شهر نیستند، بلکه قوانین و پارلمان و حتی پایتخت خود را دارند . کشور آلمان در مرکز اروپا قرار دارد و به دلیل وضعیت مرکزی خود علاوه بر شرق و غرب، اسکاندیناوی را در شمال و منطقه مدیترانه را در جنوب نیز به هم متصل میکند. پایتخت این کشور و پرجمعیت ترین شهر آن برلین است. زبان رسمی آلمان، زبان آلمانی است، زبان آلمانی یکی از زبانهای قدیمی است و از آن با عنوان –پدر زبان انگلیسی- یاد میشود. زبان آلمانی به سبب گرامر سنگین خود همیشه جزو زبانهای سخت برای یادگیری زبان بوده است اما در موسسه آموزش زبان آلمانی گات در کوتاهترین زمان ممکن و با جدید ترین متدهای آموزش زبان آلمانی، زبان آموز میتواند به راحتی این زبان را بیاموزد.
تقسیمات کشوری نظام حکومتی آلمان
ایالت برمن Bremen
ایالت بایرن Bayern
ایالت بادن- وورتمبرگ Baden-Württemberg
ایالت براندنبورگ Brandenburg
ایالت برلین Berlin
ایالت راینلاند- فالتز Rheinland-Pfalz
ایالت زاکسن Sachsen
ایالت زاکسن آنهالت Sachsen-Anhalt
ایالت زارلند Saarland
ایالت شلزویگ هولشتاین Schleswig-Holstein
ایالت هامبورگ Hamburg
ایالت هسن Hessen
ایالت نیدرزاکسن Niedersachsen
ایالت نوردراین وستفالن Nordrhein-Westfalen
ایالت تورینگن Thüringen
ایالت مکلنبورگ - فورپومرن Mecklenburg-Vorpommern
در میان ایالات، ایالت نوردراین وستفالن از نظر اقتصادی در سال 2022 نسبت به ایالات دیگر قوی تر بوده و طبعا تاثیرات سیاسی بیشتری بر نظام سیاسی آلمان داشته است و میتوان این ایالت را در حال حاضر قدرتمند ترین ایالت آلمان دانست.
اما فدرال یا فدرالیسم چیست؟
فدرالیسم نمایانگر یک سازمانی است که درآن هرعنصر مجزا با قرار گرفتن در کنار هم یک کل را تشکیل میدهند. در نظام سیاسی آلمان، فدرالیسم بودن حکومت حتی در قانون اساسی نیز ذکر شده است:
Art. 20 Abs. 1 GG
Die Bundesrepublik Deutschland ist ein demokratischer und sozialer Bundesstaat.
قطعا فدرالیسم بودن سیستم حکومتی آلمان مزایا و معایبی دارد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا:
تفکیک قوای سه گانه بهتر (قوه مقننه، قوه مجریه و قوه قضائیه)
حفظ شدن فرهنگ محلی
تصمیم گیرندگان دولتی به اهداف تصمیم مربوطه نزدیکتر هستند
تنوع دموکراتیک بیشتر
کنترل متقابل میان ارگانهای مختلف
معایب:
هزینه های بالاتر دولت برای مدیریت
فرآیندهای تصمیم گیری کندتردولت
سیستم غیرمنسجم
قانون اساسی آلمان
قانون اساسی آلمان که در سال 1949 اجرا شد به عنوان یک اقدام موقت توسط سیستم حکومتی آلمان ایجاد شده بود اما پس از گذشت زمان مشخص شد که این یک قانون اساسی واقعی و عنصر اساسی ثبات سیاسی است. از زمان الحاق DDR یا همان جمهوری دموکراتیک آلمان در 3 اکتبر 1990، قانون اساسی به قانون اساسی کل مردم آلمان تبدیل شده است. خواندن قانون اساسی و یا قانون شهروندی برای بسیاری از افراد که در تکاپوی شناختن حقوق خود و پایمال نشدن آن هستند، میتواند جذاب باشد؛ زبان حقوقی در آلمان یکی از Fachsparche ها یا به قولی یکی از زبان های تخصصی پرطرفدار برای یادگیری افراد عادی و به ویژه دانشجوهای حقوق و رشتههای مرتبط با آن میباشد؛ موسسهی آموزش زبان آلمانی گات با ارائه کلاسهای زبان آلمانی از سطوح مقدماتی تا پیشرفته میتواند راهی آسانتر و مطمئن تر برای یادگیری زبان آلمانی باشد.
بیشتر بخوانید: برای یادگیری زبان آلمانی از کجا شروع کنیم؟
سیستم حکومتی آلمان
آلمان یک جمهوری و یک دموکراسی و یک دولت فدرال است که در آن قدرت بین دولت فدرال و ایالاتش توزیع میشود، بالاترین نماینده آلمان، رئیس جمهور است که در درجه اول وظایف نمایندگی را انجام میدهد و هیچ نفوذ سیاسی مستقیمی ندارد، رئیس جمهور با رای مردم انتخاب نمیشود، او توسط مجلس فدرال برای یک دوره پنج ساله تعیین میشود؛ رئیس جمهور فقط برای یک بار می تواند دوباره انتخاب شود.
مهمترین ارگانهای سیاسی آلمان، پارلمان و دولت فدرال هستند. پارلمان از دو مجلس بوندستاگ (مجلس فدرال آلمان) و بوندسرات (مجلس نمایندگانی از ایالات) تشکیل شده است. اعضای بوندستاگ توسط مردم برای مدت چهار سال انتخاب می شوند. هر شهروند آلمانی که 18 سال سن و پاسپورت آلمانی داشته باشد، حق رای خواهد داشت. مهمترین وظایف بوندستاگ قانونگذاری، انتخاب صدراعظم فدرال و کنترل دولت است.
صدراعظم برای چهار سال توسط بوندستاگ انتخاب می شود و از موقعیت قوی برخوردار است. به همین دلیل است که سیستم حکومتی آلمان را «دموکراسی صدراعظمی» نیز مینامند. بوندسرات که نماینده 16 ایالت فدرال است، در قانونگذاری و اداره فدرال نقش دارد و اعضای آن انتخاب نمی شوند بلکه توسط دولت های ایالتی منصوب می شوند. هر ایالت فدرال حداقل سه رأی دارد، ایالت های بزرگتر دارای چهار یا پنج رأی هستند؛ جالب است بدانید که بیش از نیمی از همه قوانین نیاز به تأیید ایالت فدرال دارند و حتی تغییرات قانون اساسی نیز نیاز به تایید شورای فدرال دارد.
احزاب در آلمان
قانون اساسی آلمان به احزاب سياسی آلمان این وظيفه را محول کردهاست که در فعلیت بخشیدن به خواسته های سياسی ملت بکوشند. ازاين رو تعيين داوطلب برای به عهده گرفتن منصبهای سياسی و سازماندهی مبارزات انتخاباتی از وظیفههای احزاب به شمار میرود؛ از این رو احزاب برای تأمين هزينههای خود در مبارزات انتخاباتی از کمکهای دولت استفاده میکنند. فعاليت احزابی که باورهای دموکراتيک آنها مورد ترديد قرار گيرد میتواند بنا به تقاضای دولت فدرال ممنوع شود.
از زمان اولین انتخابات سراسری سیستم حکومتی آلمان در سال 1990، این پنج حزب تا به الان فعالیت دارند:
سوسیال دموکرات SPD، دموکرات مسیحی CDU، سوسیال مسیحی CSU، دموکرات آزاد FDP، سبز Die Grünen و حزب سوسیالیسم دموکراتیک PDS هستند. که بزرگترین و قدیمی ترین آن SPD است که یک حزب کارگری میباشد. به طور کلی میتوان گفت که زندگی سیاسی آلمان را احزاب آن تعیین میکنند و نقش موثری در ساختار نظام سیاسی آلمان دارند.
صدر اعظم
با اینکه اسم آنگلا مرکل در ذهن همهی ما به عنوان صدراعظم ثبت شده است اما صدراعظم فعلی سیستم حکومتی آلمان اولاف شولتز است که از سال 2021 بعد از کناره گیری آنگلا مرکل به این سمت منصوب شده است و عضو قدیمیترین حزب آلمان SPD که در بالا به آن اشاره شد میباشد. جالب است بدانید که صدر اعظم پیشین آلمان آنگلا مرکل علاوه بر زبان مادری خود یعنی آلمانی، به زبان روسی و انگلیسی نیز مسلط بود اما اولاف شولتز تک زبانه است و فقط زبان مادری خود که آلمانی است را میداند.
آیا آلمان قدرتمند ترین کشور اروپا است؟
چهارمین کشور قدرتمند جهان پس از آمریکا، چین و روسیه، آلمان است، سیستم حکومتی آلمان به گونهای طراحی شده است که سالهاست در میان ده کشور قدرتمند دنیا جایگاهی را به خود اختصاص دادهاست و مشخصا جزو کشورهایی است که تاثیر زیادی بر روی جهان میگذارد. کشور فدرال آلمان دومین کشور پر جمعیت اروپا میباشد و جمعیت آن بالغ بر 83 میلیون نفر و تراکم جمعیت آن 232 نفر به ازای هر کیلومتر است. البته این جمعیت با برنامه ریزی دقیق نظام سیاسی آلمان به این نقطه رسیده است.
از سال 1970 میلادی به بعد آلمان دچار کمبود نیروی کار به ویژه نیروی کار جوان شد اما توانست با فراهم کردن امکاناتی برای مهاجرین و همینطور قوانینی برای فرزندآوری آلمانیها، جمعیت خود را افزایش دهد. مهاجرین برای استفاده از این امکانات نیازمند اثبات توانایی زبانی خود هستند، موسسه گات با ارائه کلاسهای آنلاین و کلاسهای حضوری خود، حتی برای افراد پرمشغله نیز گزینه خوبی برای یادگیری زبان آلمانی است.
بیشتر بخوانید: بهترین آموزشگاه زبان آلمانی
روابط آلمان
سیستم حکومتی آلمان همیشه به دنبال ایجاد یک نظام سیاسی، دفاعی و امنیتی متحدتر بود و هست، آلمان با بیش از ۱۹۰ کشور در دنیا روابط دیپلماتیک دارد و دارای ۲۳۰ نمایندگی دیپلماتیک در سطح جهانی است. نظام سیاسی آلمان بزرگترین کمککننده به بودجه اتحادیه اروپا و سومین کمککننده بزرگ به سازمان ملل است.
زبان سیاست
کارکردهای زبان در سیاست واقعاً متعدد است و انتخاب آگاهانه کلمات بسیار مهم است. چرا؟ چون در سیاست حرف زدن به معنای عمل کردن هم هست. زبان و سیاست به راستی جدایی ناپذیرند و همین انتخابهای آگاهانه است که زبان سیاست را به گفتاری ثقیل و سخت تبدیل کرده است پس توانایی فهم این زبان ثقیل نیازمند دنبال کردن یک برنامه اصولی آموزش زبان آلمانی توسط اساتید با تجربه است.
سخن پایانی
در پایان، آشنایی با نظام سیاسی آلمان نه تنها برای افرادی که قصد مهاجرت یا تحصیل در این کشور را دارند مفید است، بلکه درک بهتری از یکی از قدرتمندترین دموکراسی های جهان به ما میدهد. ساختار فدرال و نقش پررنگ دموکراسی در آلمان، این کشور را به الگویی در مدیریت سیاسی و اجتماعی تبدیل کرده است. امیدواریم که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا با جنبه های گوناگون نظام سیاسی آلمان آشنا شوید و دید وسیع تری نسبت به ساختار دولت و جامعه در این کشور به دست آورید.
ارسال دیدگاه :